Rozvířili jsme finančněporadenské vody?

Kniha Praktiky finančních poradců anebo Taky pěkní šmejdi Františka Pokorného, na JINÝCH KNIHÁCH daleko široko nejstahovanější e-publikace, sklízí úspěchy. V prvních dnech po vydání jsme si sice spolu s autorem mohli na Facebooku přečíst nelichotivé poznámky (kupříkladu „Praktiky spisovatelů aneb taky pěkní šmejdi“), ale jak jeden z komentujících poznamenal, to měly napilno PR agentury finančních poradců. Krátce potom si kniha začala na internetu žít vlastním životem – čtenáři už si ji nestahují hlavně u nás, ale přeposílají si ji.

Na oborových serverech už vyšly tři recenze knihy, dnes aktuálně na serveru investujeme.cz. Recenze je velmi zevrubná, takže František Pokorný se vlastně bezděčně stal (ovšem za dost vysokou cenu, kterou finančním poradcům zaplatil) nejcitovanějším autorem JINÝCH KNIH. Článek začíná zajímavým odhalením: »Českým internetem se šíří elektronická kniha Františka Pokorného „Praktiky finančních poradců aneb Taky pěkní šmejdi“.« A zajímavá je i diskuse, která se pod článkem rozhořela. Z dlouhosáhlých komentářů vybíráme:

Tuto knihu by si měl povinně přečíst každý poslanec před tím, než bude v Poslanecké sněmovně zvedat ruku v rámci novely zákona 38. (Marián H.)

Já sám jsem za tento e-book moc rád, protože ke dnešnímu dni jsem ho přeposlal cca 250-ti svých klientů s naléhavou prosbou o šíření dále co největšímu počtu lidí a s důrazným varováním (pojmenoval jsem MLM firmu, o které e-book je a vyčíslil jsem, o kolik finanční prostředků klient v e-booku přišel díky setkání s poradcem citované MLM firmy. Dva lidé v mém okolí byli touto firmou verbováni, po zaslání a přečtení e-booku nenastoupí k Partners ani jeden (oni vůbec nenastoupí do oboru finančního poradenství díky katastrofální pověsti tohoto oboru). Jsem rád, jak se pravda konečně dostává ven a jsem rád, že konečně začíná fungovat přísloví, že co kdo zaseje, to také sklízí. Že nedůvěra, ostražitost a podezíravost vůči finančním poradcům díky tomuto e-booku ještě vzroste je nabíledni. (Unknown advisor)

Díky za odkaz na e-book o Partners, vůbec jsem netušil, že něco takového existuje. Večer vkládám jako přílohu do e-mailu a jako varování rozesílám svým několika desítkám klientů. A taky poprosím o sdílení a přeposlání co největšímu počtu lidí dál, každá ušetřená koruna dobrá, ne? (Petr Hájíček, Pardubice)

Tuto knihu by si měl přečíst každý člověk (muž nebo žena), který se rozhoduje na základě neracionálních očekávání a jehož motivy nejsou striktně obchodně zaměřené :). (Jáchym Bierhanzl)