Víceméně kuriozity letošních volebních programů

Klišovitá, nicneříkající, zavádějící. Nebo často také nesrozumitelná. Taková jsou hesla, která strany a hnutí kandidující v letošních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny používají ve svých programech. Podívali jsme se jim na zoubek a přinášíme taková, která jsou často kurióznější než ti, kteří je prosazují.

[Kdo se chce programům kandidujících subjektů věnovat podrobně, může si je – všechny přehledně – stáhnout z jednoho místa na adrese www.jine-knihy.cz/volby.]

Aktiv nezávislých občanů chce usilovat o zřízení veřejnoprávního deníku, ČSSD o založení veřejnoprávních kulturních institucí.

Svobodní naopak chtějí stávající veřejnoprávní média (Česká televize, Český rozhlas, Česká tisková kancelář) zrušit a Piráti chtějí, koncesionářské poplatky nahradit daní, o jejímž směřování budou rozhodovat poplatníci.

Na ruku jdou naopak televizi a rozhlasu veřejné služby zelení: chtějí je financovat nejen z koncesionářských poplatků, ale také z reklamy, a navíc poplatky v závislosti na inflaci každoročně zvyšovat.

ODS chce klást důraz na vzdělávání pracovníků veřejnoprávních médií a rady České televize a Českého rozhlasu by sloučila a zvýšila by jejich odbornost.

ANO chce zdvojnásobit prostředky na vědu a výzkum, snížit ceny energií a zřídit ministerstvo veřejných investic.

Soukromníci chtějí ministerstvo průmyslu a obchodu přejmenovat na ministerstvo průmyslu, obchodu a živností České republiky, ODS má v úmyslu ho sloučit s ministerstvem dopravy. Národní socialisté chtějí sloučit ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu rozšířit na ministerstvo průmyslu, obchodu a práce a ministerstvo zemědělství změnit na ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova.

Piráti chtějí, aby veškerá díla vzniklá v rámci veřejných zakázek bylo možné volně používat jako tzv. úřední díla a výrazně snížit poplatky vybírané kolektivními správci (OSA, Intergram, Dilia apod.), například od knihoven, kopírovacích center a škol a od podnikatelů za rádia a televize, a poplatky z paměťových médií úplně zrušit. Cestu k tomu chce hledat i Strana zelených. Piráti rovněž chtějí zavést výjimku z copyrightu pro parodii.

Otevřená data státní správy požadují i zelení a Svobodní.

Piráti rovněž navrhují, aby každý občan bez ohledu na finanční situaci dostával minimální základní příjem.

Sociální demokracie chce všeobecně dostupné zdravotnictví založené na solidaritě, ale také lázeňství a chce podporovat zdravý životní styl (to chce také KDU-ČSL) a dotacemi podpořit budování mateřských škol. Návštěvnost kulturních zařízení chce ČSSD zvýšit zavedením dne s volným vstupem.

ODS chce znovu zavést veřejnou službu, kterou by museli vykonávat nezaměstnaní. Ke stejné věci se svým způsobem přihlásila i ČSSD, která již zavedený institut v minulosti napadla u Ústavního soudu. Říká tomu však „odměna za aktivitu“.

Sociální demokraté chtějí lidem „vrátit víru v budoucnost“ tím, že sníží daně chudším. Těm bohatším ji chtějí vzít zvýšením podílu majetkových daní.

Další z návrhů ČSSD směřuje k zavedení registračních pokladen a účtenkové loterii. Registrační pokladny chce zavést i KDU-ČSL.

DSSS chce podpořit vznik řemeslnických cechů, které by měly obnovit zašlou slávu českého řemesla, a zakázat všechny drogy včetně tzv. měkkých.

Hnutí Hlavu vzhůru! by se rádo postavilo proti předpisům vycházejícím z ideologie permanentního alarmismu.

Hnutí Úsvit navrhuje „červené karty“ pro firmy, které provedly státní zakázky předražené nebo ve špatné kvalitě.

KDU-ČSL má v úmyslu zakázat půjčky s roční procentní sazbou nákladů nad 20 % (Soukromníci jdou ještě níž, na 15% úrok) a předložit novou právní úpravu pro případy výhrady svědomí pro všechny pracovníky ve zdravotnictví.

Křesťanští demokraté chtějí rovněž podpořit leteckou dopravu, stejně jako národní socialisté.

Oproti tomu chtějí Občané 2011 usilovat o podporu rozvoje vodní dopravy.

Představitelé Koruny České se cítí být i nadále poddanými legitimního českého krále a volají po tom, aby Češi, Moravané a Slezané znovu dostali svého krále jako garanta práva, ochránce morálky a strážce sociálního smíru.

KSČM podporuje „vypracování konceptu obnovy ekonomiky spolu s návrhem restrukturalizace ekonomiky ČR s akcentem na vybrané obory průmyslu a zemědělství a spojené s diverzifikací výroby a služeb“.

Komunisté také chtějí omezovat výstavbu logistických center a „prosazovat čistotu a ochranu českého jazyka v médiích a při výuce na všech stupních škol“.

Národní socialisté (LEV21) volají po razantním zvýšení kvality služeb poskytovaných občanům i firmám za placenou daň a navrhují minimálně 50 % zdanit odstupné v objemech nad třetinu ročního příjmu („zlaté padáky“).

LEV21 chce usilovat také o 3D důchod, tedy doživotní důstojné důchodové zabezpečení.

ODS chce stabilizovat daňový systém, který se během jejího vládnutí několikrát změnil k nepoznání, a vytvořit regulační úřad pro oblast vodárenství.

Občanští demokraté rovněž prosazují, aby každému podnikateli, který má déle než 6 měsíců nahlášen trvalý pobyt na radnici, byl odebrán živnostenský list. Chtějí prosadit zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na 150 km/h.

Romská demokratická strana slibuje udělat vše pro to, aby se v naší zemi všem poctivým lidem žilo lépe, a v příštích čtyřech letech chce vytvořit 150 tisíc pracovních míst. Jejím cílem přitom je plná zaměstnanost.

Strana soukromníků České republiky má v plánu prosadit snížení hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny a do krajských zastupitelstev z 5 % na 2 % a zavést 14denní zákonnou lhůtu pro úhradu faktur. Podpořit porodnost chtějí progresivitou příspěvků do tří dětí, a naopak degresivitu uplatnit od čtyř dětí výš.

Pětiprocentní kvorum chtějí snížit i SPOZ a zelení – 3% hranice by se měla vztahovat také na volby do Evropského parlamentu a podle Strany zelených i na volby do obecních zastupitelstev.

Strana práv občanů – zemanovci chce prosadit, aby při uzavírání povolebních koalic a dohod byl vždy upřednostněn zájem země, kraje či obce před sobeckými zájmy, soukromými ideologickými předsudky či antipatiemi.

Suverenita – Strana zdravého rozumu chce zrušit zákon o nepřiměřené obraně – každý, kdo napadne někoho nebo něčí majetek, musí počítat s jakoukoliv obranou napadeného. Zavedla by také trest smrti za brutální trestné činy.

TOP 09 bude podle svých slov potlačovat škodlivé vlivy kouření, konzumace alkoholu a přejídání a slibuje, že nepřipustí růst složené daňové kvóty, kterou se jí v posledních třech letech podařilo tak úspěšně zvýšit.

TOP 09 chce také zavést možnost korespondenční volby a podpořit přípravu elektronického hlasování.

Strana zelených slibuje, že osvobodí od DPH potraviny darované za účelem nasycení lidí v sociální nouzi. Chce tak docílit toho, že obchodní řetězce věnují vyhozené potraviny s prošlou lhůtou do potravinové banky, když nebudou muset platit daň z přidané hodnoty.

Zelení rovněž plánují, že budou „podporovat bourání genderových stereotypů v médiích a reklamě skrze regulaci obsahu reklamy a nestereotypní mediální obsahy“. Strana zelených také zmiňuje téma legislativy regulující prostituci. Ale není jediná, na stejné lodi je i ANO.

Strana zelených se bude rovněž snažit o omezení konzumace živočišných výrobků, která kvůli pěstování krmiva ve formě geneticky modifikované kukuřice a sóji způsobuje nezvratné škody v Argentině a Brazílii, a odmítá zapsání cirkusů se zvířaty na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Změna je pro aktivní a razantní přístup ve věci zrušení tzv. daňových rájů. Jako plnohodnotný lékařský obor podporuje psychosomatiku a chce zvýšit podíl mužů-učitelů ve školství a zahájit „celospolečenskou diskusi o hodnotách lásky, tolerance, porozumění, komunity a rodiny“.

Na rozdíl od ČSSD, která (slovy svého stínového ministra financí Mládka) považuje za příživníky živnostníky, má Změna za příživníky distributory energií a vody, provozovatele hazardu, právníky a exekutory a splátkové společnosti.