Žebříky do nebe

Tak nás s pomalu se rozbíhajícím novým rokem napadlo podívat se na prodeje knížek a sestavili jsme žebříček nejžádanějších titulů. Už jsme psali o tom, že na JINÝCH KNIHÁCH patří mezi nejprodávanější e-knihy pro děti. Titul Veselé čtvrtky 1, který jsme vydali ve spolupráci s Dětskými stránkami, to dokazuje – v pořadí překonal dokonce i volební programy politických stran a hnutí kandidujících v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Veselým čtvrtkám budiž přičteno ke cti, že zatímco výplody politických marketérů jsme nemohli nabízet jinak než zdarma, sešit ve formátu PDF s pracovními listy pár kaček (konkrétně devětačtyřicet) stojí. A přesto je tak oblíbený. Druhá sada se mezi prodávanými e-knihami ocitla hned na druhém místě. Do desítky nejprodávanějších se dostala i celá řada dalších dětských knížek. Těší nás, že do top 10 (resp. 14) se dostaly i Buchtypekta a Sedm princezen od našeho nestora Arnošta Víta. Hegemonii literatury pro děti narušují jen dva tituly: „e-bible“ pro začínající podnikatele Začínáme podnikat a novela Zákon odtažitosti. Obě knihy shodou okolností napsal jeden z e-bohémů Michal Chleboun. Potěšující ale je, že se ve čtrnáctce objevuje i jedna sbírka básní, Toltécké léto Petra Štěpničky.

Takhle to tedy s prodejem e-knih vypadá u nás:

1. Veselé čtvrtky 1 (Dětské stránky)
2. Veselé čtvrtky 2 (Dětské stránky)
3. Začínáme podnikat (Michal Chleboun)
4. Pohádkové omalovánky (Dětské stránky)
5. Za humny je skřítek (Andrej Lukonchik)
6. Eliška a kouzelná panenka (Dita Koláčková)
7. Veselé čtvrtky 3 (Dětské stránky)
8. Zákon odtažitosti (Michal Chleboun)
9. Pohádky (Karel Jaromír Erben)
10.–14. Buchtypekta (Arnošt Vít)
10.–14. Máj (Karel Hynek Mácha)
10.–14. O sedmi princeznách (Arnošt Vít)
10.–14. Three Men in a Boat (Jerome Klapka Jerome)
10.–14. Toltécké léto (Petr Štěpnička)

Mezi e-knihami, které jsou ke stažení zdarma a které vydal e-bohém (když nebudeme počítat volební programy), vede s drtivou převahou sbírka poezie (!) Michala Amblera Bezvětří. Následují hračička Ludolfovo číslo, publikace obsahující známou matematickou konstantu rozepsanou na jeden milion desetinných míst, a beletristický počin Stíny Metropolu I. od mladého autora Jakuba Luksche. Hned v závěsu je William van der Maarsonhoek se svou popletenou prózou Bez celler (to by v tom byl čert, aby to nebyl téměř bestseller).

Co nás může těšit, je fakt, že (když znovu zapomeneme na volby) úplně nejžádanější nejsou bezplatné tituly, protože vítěz mezi e-knihami zdarma by se v absolutním žebříčku utrůnil až na šestém místě.

Šest nejstahovanějších e-knih zdarma:

1. Bezvětří (Michal Ambler)
2.–3. Ludolfovo číslo (e-bohém)
2.–3. Stíny Metropolu I. (Jakub Luksch)
4. Bez celler (William van der Maarssonhoek)
5. Blázinec (Stanislav Lelek)
6. Strážce majáku (Antonín Tonyend Kopčil)

Úspěch Bezvětří a Bez celleru dává tušit, že když je něco bez něčeho (a kromě toho navíc ještě bezplatné), má to velkou šanci ocitnout se ve výšinách.

Žebříček je pochopitelně trochu deformovaný a má polámané šprušle, protože některé e-knihy máme v nabídce už delší dobu a jiné jsou takřka novinkami. U lecjakých favoritů se dá předpokládat, že během krátké chvíle postoupí výš.