Čtenáři JINÝCH KNIH volili jinak

Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny, které proběhly koncem minulého týdne, řídily zájmem čtenářů o volební programy na JINÝCH KNIHÁCH, otevřelo by ctihodné dveře Poslanecké sněmovny ne sedm jako ve skutečnosti, ale hned devět politických subjektů. Na rozdíl od reálných výsledků by se ale do sněmovny nedostala KSČM.

V průběhu října si mohli čeští voliči na JINÝCH KNIHÁCH stáhnout volební programy všech kandidujících politických stran a hnutí. Největší zájem měli o dokument hnutí ANO. Druhý nejatraktivnější program co do počtu stažení zveřejnily hned tři strany – TOP 09, Česká pirátská strana a ODS. Pětiprocentní hranici zájmu překročili ještě Svobodní, Strana zelených, KDU-ČSL, hnutí Úsvit a ČSSD.

Kdybychom podle počtu stažení volebních programů sestavili žebříček, mírně dominující ANO by získalo 8 % hlasů, TOP 09, Piráti a občanští demokraté 6,4 %, Strana svobodných občanů, zelení a křesťanští demokraté 5,6 %, Úsvit 5,4 % a sociální demokracie 5,2 %. V Poslanecké sněmovně vybrané čtenáři JINÝCH KNIH by hnutí ANO obsadilo 29 křesel, TOP 09, ČPS a ODS 23 křesel, SSO, SZ a KDU-ČSL by měly po 21 poslancích, Úsvit 20 poslanců a ČSSD 19 poslanců.

I když by některé strany mohly takový výsledek považovat za úspěch, na závěr konstatujme, že je moc dobře, že každý z našich čtenářů má ve skutečnosti jen jeden hlas – na našem serveru si totiž mohl každý stáhnout libovolný počet programů. Kdyby totiž volby dopadly podle výše uvedených statistik, byla by to ještě větší plichta než ve skutečnosti a ve vládě by musela usednout alespoň čtyřčlenná koalice. Konečně bychom tak v Čechách naplnili význam slova velká koalice…

volby2013_graf