Druhá kniha Arnošta Víta

Arnošt Vít, kterému na JINÝCH KNIHÁCH vyšla už druhá e-kniha, tentokrát pohádková knížka O sedmi princeznách, zaujímá mezi našimi autory výlučné postavení. I když jsme už dříve vydali knihy autorů, kteří by mohli být našimi dědečky, právě pan Vít je mezi nimi bezkonkurenčně nejstarší. Je ročník 1920, takže letos mu bylo 93 let. Psát začal až ve svých 75 letech, tedy v době, kdy už byl dávno v důchodu, a soustředí se téměř výhradně na děti. Není divu: sám má početnou rodinu (je devítinásobným pradědečkem) a tvorba pro děti ho svým způsobem prováděla celý život – byl zakladatelem loutkářské skupiny, kvůli dětem se naučil také kouzlit a dlouhá léta je bavil svými představeními. Když ho pak v 90. letech oslovil nejmenovaný dětský časopis, jestli by pro ně nechtěl něco napsat, protože měl nouzi o původní příspěvky, Arnošt Vít jen pokračoval v tom, co uměl, jen svou moudrost předával prostřednictvím písmenek.

Prakticky denně používá internet a aktivně komunikuje e-mailem. Na jeho dopisech je vidět, že je mistr slova – jsou psané velmi pečlivě a takřka bez pravopisných nebo gramatických chyb (kéž by takhle psali mnozí autoři!). Zkrátka stará škola se vším pozitivním, co k tomuto pojmenování patří.

Arnošt Vít si nás našel sám, když jednoho dne na internetu hledal nakladatelství elektronických knih. Po dvou vydaných knihách, které pro nás vytáhl ze šuplíku, už připravujeme k vydání další.

Knížka O sedmi princeznách je vtipná, svěží a jazykově čistá zároveň. Jsme přesvědčeni, že by na rozdíl od knížek o mašince Tomášovi nebo nejrůznějších růžových panenkách a dalších robotoidních umělotinách neměla chybět v e-knihovně žádného rodiče. Práce na ní nám trvala dlouho, protože jsme text pro PDF formáty doprovodili ilustracemi. Specifická je také obálka. Myslíme si, že je dost povedená, ale to jsou naše obálky často, jak se nechávají slyšet autoři vydávaných e-knih.

obalka