Perličky z volebních programů

Nejčastější způsob, kterým strany před volbami 2013 zveřejňují své programy, je formát PDF. Ale přestože tento formát umožňuje zapůsobit na voliče graficky vyvedenými dokumenty, jen 8 stran této možnosti dostatečně využilo. Zbylé strany jen převedly textové verze z Wordu do PDF.

Některé strany zveřejnily program jen na stránkách, bez možnosti stáhnout si ho ve Wordu nebo PDF, takže (potenciální) volič, chce-li se dozvědět víc, musí klikat a klikat. Mezi těmi, o kterých se mluví, se to týká hnutí ANO, Pirátů a bloku Hlavu vzhůru!.

Svobodní jako jediní publikovali program ve formátech pro čtečky elektronických knih. Je to historická premiéra, protože dosud žádná česká politická strana nebo hnutí program pro čtečky neupravila.

[Všechny programy pro čtečky, ale i ve formátu PDF, je možné přehledně stáhnout na adrese www.jine-knihy.cz/volby.]

Jediný subjekt, který dosud žádný program na svých stránkách nezveřejnil, je hnutí ANEO – Aktiv nezávislých občanů (neboli Aktiv nazlobených občanů).

Klub angažovaných nestraníků zveřejnil program necelých 14 dní před volbami a jen chvíli před ním hnutí Změna. Voliči tak mají zhruba třikrát méně času na to, aby se s ním seznámili, než v případě subjektů, které byly nejrychlejší.

Nejvíc čísel ve svém programu používá hnutí Změna. Není to však kvůli tomu, že by byl jeho program postaven na výpočtech, ale proto, že má dokument specifickou strukturu: jedenáct krát sedm očíslovaných programových bodů.

Co do formy mají nejsofistikovanější program Svobodní. Formálně jde spíše o rozsáhlejší bakalářskou práci, protože dokument obsahuje i poznámkový aparát s rozšiřujícími informacemi a odkazy na další zdroje.

Nejkomplikovanější program má Pravý Blok. Na stránkách cibulka.net není možné ho objevit v nějaké ucelené formě, ale má podobu velmi dlouhého textu na navzájem na sebe odkazujících stránkách. Strana, jejímž lídrem je bývalý disident a politický vězeň Petr Cibulka, odkazuje zároveň na několik publikací, z nichž Cibulka při formulaci svých záměrů vychází.

Mnohé strany, snad s respektem k času voličů, zveřejnily nejen rozsáhlé programy, ale také jejich zkrácené verze.

Jenže u dvou dokumentů záplava slov vržená na voliče často nekončí. Takoví národní socialisté mají programů hned několik: vedle dlouhodobého programu a hlavních programových cílů také zkrácenou verzi programu, program obnovy české ekonomiky, program proti recesi, nezaměstnanosti a deficitu a ještě řadu dalších. Kdo by se chtěl kompletnímu programu LVA21 věnovat detailně, musí si na něj vyčlenit pár dní. Schopnost sexy mozku Jiřího Paroubka, který stranu vede, popsat desítky a desítky stran zbytečnostmi totiž dokazuje už jen to, že základní programový dokument – dlouhodobý program – má 160 stran. Je to bezkonkurenčně nejdelší volební program pro nadcházející volby.

Ze stran, které měly zastoupení v rozpuštěné sněmovně, jsou po národních socialistech, jež reprezentovali Jiří Paroubek a Jiří Šlégr, později nahrazený Petrem Bendou, nejupovídanější ODS (39 stran) a TOP 09 (35 stran). Levice za nimi pokulhává, protože sociální demokraté sepsali „jen“ 25stránkový dokument a KSČM vyráží za voliči se 14 stránkami textu.

S délkou programu jsou na tom oproti většině parlamentních stran lépe zelení, kteří během přestávky, kdy v Poslanecké sněmovně chyběli, dali dohromady text o více než 125 stranách, a také Svobodní (Strana svobodných občanů), jejichž program zabírá přes 45 stran, zhruba stejně jako program ANO. Přes 32 stran popsali Piráti (Česká pirátská strana) a na více než tři desítky stránek se dostali ještě SPOZ. Za zmínku stojí ještě například Soukromníci (Strana soukromníků České republiky), kteří se prezentují na 18 stránkách, a Koruna Česká, která sepsala 12stránkový obecný program a k němu ještě desatero a aktuálně 24 programových bodů (strana má číslo 24).

Oproti tomu si některé strany vystačily jen s několika stránkami textu. Necelých pět normostran stačilo na definování volebního programu hnutí Hlavu vzhůru!, jen o něco víc řádků má Okamurovo Hnutí Úsvit. Ještě kratší volební programy mají menší strany, například program Občanů 2011 zahrnuje 3 normostrany, program Suverenity – Strany zdravého rozumu asi 1,5 strany.