Podaří se bajkám vystoupat na vrchol vysoký 75 000 Kč?

Chybí už jen malý krůček, chtělo by se říct. Když nám Arnošt Vít, jeden z našich nejoblíbenějších autorů a zároveň nestor JINÝCH KNIH, nabídl k vydání ne jednu, ale hned tři knihy bajek, řekli jsme si, že to bude dost materiálu. Vždyť autor oblíbených dětských knížek a příběhů, které znají i posluchači rozhlasového Hajaji, pro děti převyprávěl Ezopovy, La Fontainovy a Krylovovy bajky, takže došel k úctyhodnému výsledku: v šuplíku měl přes 400 příběhů s ponaučením, v nichž vystupují zvířata.

Loni nás napadlo, že bychom alespoň výběr mohli vydat jako klasickou papírovou knihu, jejíž vůni zatím mnozí považují za nenahraditelnou, a proto se tak zdráhají konečně si pořídit čtečku. Nevadí, stále jsme trpěliví a pro tyto staromilce jsme tedy začali tištěnou knihu připravovat. Prostřednictvím projektu Dětské stránky jsme oslovili rodiče, učitelky v základních a mateřských školách a vychovatelky ve školních družinách a vyzvali je, aby si děti vybrali bajky a poslali nám k nim ilustrace. Sešlo se nám téměř 300 obrázků a kreseb, mezi nimiž jsme museli dlouze a trpělivě vybírat.

Všechno si pak vzal do parády grafik a připravil knížku, která by v tištěné podobě měla mít 120 stran formátu A4, šitou vazbu a pevnou obálku a měla by obsahovat asi 65 bajek. Co bajka, to jedna ilustrace a každá ilustrace má jiného, dětského autora. Více o tom si můžete přečíst na stránce, kterou jsme k projektu připravili.

Na tisk knížky vybíráme peníze přes Startovač. Pokud se povede těch 75 000 korun, které jsou potřeba, vybrat, bude to krásný dárek pro pana Víta k letošním Vánocům. A pro děti, rodiče a další ostatně taky. Nehledě na nás.