Půjčovny e-knih?

Server Lupa dnes píše o půjčovně e-knih, kterou zprovoznil prodejce eReading. A aby toho nebylo málo, podobnou službu se chystá nabízet také Ebookeater. Myslíme si, že je to pěkný nesmysl – zvlášť po přečtení informace, že jedna výpůjčka stojí 69 až 99 korun. Pokud něco uživatelům na e-knihách vadí, je to jejich cena, která často dosahuje 80 % ceny klasické knihy. A co si budeme povídat, papírová kniha, která mnohdy váží víc než čtečka, kterou si člověk může osahat a dokázat si tím, jakých materiálních výdobytků se mu dostalo, je prostě papírová kniha.

Problém je i v tom, že půjčovat knihy si budou moci jen majitelé některých, upravených čteček. Nabízí-li půjčovna e-knihu, kterou si ani neosaháte a ani ji nebudete vlastnit, za tolik fufníků na tři týdny, je to jen krumpáč na hrob elektronickému publikování, které se díky tomuto nápadu postaví vedle kamenného nakládání. Je to i hřebíček do rakve snahám začínajících autorů, aby se o nich vědělo. My říkáme NE a zůstáváme opodál. Vkládání rakve do hrobu budeme jen přihlížet.

Cesta zřejmě nepovede ani tudy, kudy chce jít Ebookeater: za měsíční poplatek budou mít uživatelé přístup ke všem půjčovaným knihám. Jenže za stovku nebo dvě se dá chodit klasických knihoven, kde je výběr nesrovnatelně větší a při návštěvě sem tam někdo třeba narazí do své životní lásky.

Naše JINÉ KNIHY jsou postaveny na myšlence, že e-knihy, jejichž příprava je sice co do redakční úpravy náročná stejně jako v případě klasických knih, mají obrovskou výhodu v úspoře za tisk a za distribuci. Proto chceme, aby byly cenově dostupné. Také chceme, aby byly otevíratelné prakticky na jakémkoli zařízení a aby je měli čtenáři k dispozici ihned.

Myslíme si, že na e-knihách sice jen tak nezbohatneme, ale zase otevíráme dvěře novým autorům. A z vlastních zkušeností víme, že mnohdy jsou mezi nimi takoví, kteří si vydání knihy zaslouží. A taky víme, že jejich literární dráha nemusí skončit u vydání knihy elektronické.