Témata letošních voleb

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, které se odehrají v průběhu posledního říjnového víkendu, půjde zejména o budoucnost České republiky a její definici uvnitř Evropy. Alespoň to vyplývá z analýzy volebních programů 22 kandidujících stran a hnutí.

Vedle tématu Česká republika zdůrazňují strany v programech pro letošní volby také roli státu a vztah mezi ním a občany a životní podmínky obyvatel Česka. Uvedené tři oblasti volebním programům výrazně dominují.

Jako další okruhy se v dokumentech, se kterými se politické strany a hnutí obracejí před volbami na voliče, objevují finance a ekonomika, právo, práce, vzdělávání a sport a doprava. Zvláštní téma, respektive skupinu klíčových slov, představují termíny jako snižování (kriminality, daňové zátěže, energetické náročnosti, výdajů) a zvyšování (životní úrovně, informovanosti, právního vědomí).

Analýza volebních programů vychází z textových verzí volebních programů, které shromáždilo nakladatelství e-bohém z podkladů zveřejněných na webových stránkách politických stran a hnutí a které posloužily pro přípravu speciální sekce portálu JINÉ KNIHY věnované letošním volbám do Poslanecké sněmovny. Tato sekce nabízí na adrese www.jine-knihy.cz/volby plné znění volebních programů ve formátech pro počítače, tablety a čtečky elektronických knih (PDF, EPUB, MOBI).

Nejčastější témata volebních programů

1. Česká republika a zahraniční vztahy

(Česká, ČR, země, národní, EU, evropský, unie, zahraniční)

Přídavné jméno český v mnoha podobách, případně název Česká republika, se pochopitelně ve volebních programech vyskytuje nejčastěji. V mnoha případech však tam, kde jde o definování pozice ČR vůči Evropské unii a zahraničí vůbec (podpora českého průmyslu, zemědělství aj.). Zahraniční orientace a pozice České republiky je tak výrazně nejdominantnějším tématem voleb.

2. Role státu a role občana

(stát, státní, veřejný, služby, politika, společnost, občan, systém, správa, vláda)

Velký důraz kladou strany a hnutí také na definování role státu a občanů v něm a jejich vzájemný vztah. Zabývají se také obecnějšími pojmy jako společnost a politika.

3. Životní podmínky

(sociální, pojištění, zdravotnictví, péče, životní, prostředí, lidi, kvalitní, podmínky, ochrana, bezpečnost, život)

Uprostřed vleklé krize dostávají v programech významné místo – často s vidinou oslovení nízkopříjmových skupin voličů – také sociální systém a zdravotnictví a v širším pohledu podmínky k životu.

4. Finance a ekonomika

(finanční, Kč, prostředky, zdroje, financování, rozpočet, daně, trh)

Ruku v ruce s předchozím tématem jdou finance a ekonomika. Veřejné výdaje, finanční prostředky a soustředění se na státní rozpočet tvoří základ ekonomických částí programů a jsou takřka ve všech volebních programech zmiňovány velmi často, a to i v souvislosti s jinými kapitolami programů.

5. Práce

(práce, pracovní)

Velký prostor věnují volební programy také dalšímu ekonomickému tématu, a sice zvyšování zaměstnanosti (potažmo snižování nezaměstnanosti). V dokumentech se tedy velmi často objevují pojmy a spojení jako trh práce a pracovní podmínky zaměstnanců.

6. Vzdělávání a sport

(školy, vzdělávání, sport, školství)

Školství a vzdělávací systém dostává v programech jednotlivých subjektů kandidujících v předčasných volbách různý prostor. Některé strany se mu věnují velmi podrobně a zabývají se celým školským systémem – od předškolního po celoživotní vzdělávání. Zdůrazněna je také role vzdělávání v souvislosti s rozvojem informačně-technické společnosti a zvyšující se potřebou některých profesí.

7. Doprava

(doprava, dopravní)

Strany a hnutí kandidující v letošních volbách se výrazně věnují také tématu dopravy, a to nejenom v souvislosti s budováním dopravní infrastruktury jako podmínky konkurenceschopnosti České republiky, ale také z pohledu veřejné dopravní obslužnosti nebo preference některých typů dopravy.

8. Právo

(právo, právní, zákon)

Slovo právo se ve volebních programech vyskytuje často ve spojení právo na něco (na kulturní vyžití, na zdravotní péči, na informace), ale objevuje se také v tématech, kdy se kandidující subjekty soustředí na otázky práva (např. práva autorského) a konkrétní návrhy zákonů (mediální, o zdravotnických službách apod.).

SNIŽOVÁNÍ a ZVYŠOVÁNÍ

(snížení, zvýšení, podpora, rozvoj, řízení)

Tématem společným všem výše uvedeným okruhům a v programech se objevujícím prakticky ve všech kapitolách je snižování a zvyšování. Někdy jde o snižování kriminality, jindy o snižování daňové zátěže; strany naopak chtějí zvyšovat životní úroveň nebo výdaje na vybrané resorty.

KONTAKT:
Michal Chleboun, michal@e-bohem.cz, tel.: 737 48 38 48