Trh s e-knihami

Svaz českých knihkupců a nakladatelů vydal právě dnes zprávu o českém knižním trhu 2012/2013. Nás samozřejmě zajímala hlavně kapitola o elektronických knihách. Píše se v ní, že zatímco v roce 2011 se prodalo odhadem 17 tisíc e-knih, o rok později už to bylo (taky jde o odhad) 200 tisíc. Letos se prodej zvýší údajně 2,5násobně. Jsme rádi, že k celkovému počtu půl milionu výtisků můžeme přispět i my.

Co se nám ale vůbec nelíbí, je informace, že průměrná cena elektronických knih na českém trhu je 145 Kč včetně DPH (daň má podobu 21 %, což je samozřejmě masakr, ale říkejte to Kalouskovi). U nás, tedy na JINÝCH KNIHÁCH, je průměrná cena námi vydaných knížek přesně 37 korun a dva halíře sakumprásk se vším všudy, a to jsme ji ještě dnes zvýšili tím, že jsme vydali Původ druhů od Charlese Darwina v anglickém originálu a prodáváme ji za 44 Kč.

Ve zprávě se taky píše, že nejžádanějšími žánry jsou krimi a detektivky – na tom snad mají podíl žádaní severští autoři. Podíl dětských e-knih, které mají u nás své pevné místo a jsou mezi čtenáři velmi oblíbené, tabulka ani neuvádí a rozšiřující informace říká, že „proti prodejům papírových knih je zde zjevný výrazně menší prodej knih pro děti a mládež“.

Zkrátka se do těch statistik nějak nemůžeme vejít.