Volební programy pro čtečky a tablety z jednoho zdroje

Nerozhodnutí voliči a zájemci o podrobné studium volebních programů by měli zpozornět. Tři týdny před volbami nemusí složitě procházet internetové stránky kandidujících subjektů a hledat. Všechny dostupné programy totiž přehledně najdou na adrese www.jine-knihy.cz/volby, navíc nejen ve formátu PDF, který pro publikování programových dokumentů preferují zejména velké strany, ale také ve formátech pro čtečky elektronických knih.

Firma e-bohém, která nakladatelství a portál JINÉ KNIHY provozuje, si dala práci s tím, aby jednotlivé volební programy nejen vyhledala, ale také stáhla a čtečkám a tabletům přizpůsobila. V mnoha případech to znamenalo mravenčí práci v podobě převodu programů do textových dokumentů a následného formátování. Výsledkem je ale podoba přijatelná pro každého, kdo chce – třeba při cestě vlakem – porovnat programy více stran a rozhodnout se, komu dá svůj hlas, na základě zralé úvahy.

Některé strany zveřejňují programové dokumenty ve formátu PDF, jiné je mají jen na webu jako součást internetové prezentace. Některé subjekty se vyjadřují v textech čítajících desítky stran, jiné voliče oslovují jednoduchými hesly a jejich programy se vejdou na dvě strany formátu A4. „A některé,“ jak upozorňuje hlavní projektovodič Michal Chleboun, „nemají aktuální programy vůbec, případně je mají velmi podivné – a to teď nemluvím o obsahu, ale o formě.“ Tím se vysvětluje, proč si uživatelé internetu nemohou na adrese www.jine-knihy.cz/volby stáhnout úplně všechny programy.

„Přesto jsme se snažili, aby nabídka byla maximálně vyčerpávající, a tak jsme u některých stran zaimprovizovali a zveřejnili aspoň nějaké pasáže z webu nebo úryvky z článků, které připomínají volební program a jakž takž dávají představu o cílech toho kterého subjektu,“ dodává Michal Chleboun. „Oříškem byl v tomto směru program strany Pravý Blok, která ho má rovnou ve svém dlouhém názvu.“

Do voleb zbývají ještě tři týdny, a pokud některé ze stran či hnutí, které nereagovaly na písemné žádosti o zaslání volebních programů, své programy ještě zveřejní nebo aktualizují, je e-bohém připraven jejich dokumenty na web doplnit.

Internetový projekt JINÉ KNIHY se specializuje na vydávání elektronických knih, a to zejména děl dosud nepublikujících českých autorů. V nabídce serveru jsou ale také díla volných autorů a publikace vydané jinými nakladateli. Od konce května, kdy byl portál spuštěn, už nakladatelství e-bohém vydalo kolem padesáti knih.