Zrzka hlásí: První dotisk hotov!

V pondělí (před dvěma dny, jestli dobře počítáme) jsme v tiskárně vyzvedli další kusy Zrzavého dětství v socialismu, knížky, která byla vánočním dárkem nejen pro autorku Karlu Šimonovskou, ale také pro spoustu dalších lidí – ty, o kterých ve svých retrovzpomínkách píše, i ty, kdo její zápisky znají z blogu. A už nám přicházejí další objednávky, takže se na autentické a místy velmi osobní vzpomínání na dětství v pražských Hlubočepích můžou těšit další čtenáři.

Od těch, kdo se teprve rozkoukávají, dostáváme dotazy, jestli jsou v knížce fotografie (při těch se, pravda, na šedivé osmdesátky nostalgicky upamatovává líp) a jestli bude k dostání v kamenných knihkupectvích. Na první otázku odpovídáme, že nikoliv. Dohledat autory snímků, kterých se dá na internetu postahovat hafo, je ve většině případů nemožné, a získat od všech souhlas s publikováním tedy nad síly obyčejných smrtelníků, ke kterým se přes množství vykonaných skutků musíme bohužel stále počítat. Na druhý dotaz rovněž odpovídáme, že nikoliv. Karla Šimonovská je přes poměrně dlouhé zástupy obdivovatelů (zvláště ve chvílích, kdy na blogu zveřejní svoji fotku) začínající autorkou a my jsme nechtěli a nemohli riskovat, že jejího debutu neprodáme stovky kusů a ty budou v knihkupectvích postávat hřbetem k očím zákazníků ve čtrnáctých patrech dvaadvacátých regálů. Prodáváme tedy pěkně po kusech, trpělivě jednotlivé výtisky balíme do obálek a rozesíláme je čtenářům, kteří si knížku kupují přes náš internetový obchod KNIHY JINAK. Ne že bychom distributorům a knihkupcům nedopřáli podíl na tom, že knihu dopraví k návštěvníkům kamenných knihkupectví, ale čeho je moc, toho je příliš a my jsme se rozhodli maximum konečné ceny směřovat na účet autorky.

Na Zrzce, jak knížku důvěrně nazýváme, jsme si v každém případě ověřili, že dělat tištěné knížky je neméně krásná radost jako vydávat knihy elektronické. A už teď můžeme říct, že jsme na ní dokonce pár pětek vydělali, a co víc – pár pětek na ní vydělala i autorka, protože se o zisky dělíme pěkně spravedlivě rovným dílem. Kniha je pro nás důležitá v tom, že se nám potvrdilo, že knihy se dají dělat a prodávat jinak. Radost nám sice trochu kazí přístup České pošty, která dělá všechno pro to, aby nám znepříjemnila hlavně zásilky na dobírku, ale vždycky si trpělivě vystojíme frontu, s díky odmítneme nabídky losů, hraček i penzijního připojištění a strpíme i nevrlé pohledy lidí, co s námi frontu sdílejí.

Přesně na Štědrý den vyšla Zrzka také jako e-kniha a také v této věci jsme si dovolili trochu zaexperimentovat: nestojí o dvacet nebo nedej bože třicet procent míň než její tištěná sestřička, jak bývá v těchto krajích zvykem u knih vydávaných zavedenými nakladateli, ale ani ne polovinu papírové knihy. Ptáte se, jestli nám nevadí, že e-kniha bude kanibalem tištěné knížky? Přesně tohle se totiž objevuje v argumentech, proč e-knihy obvykle stojí jen o málo míň než knihy papírové. Hrdě odpovídáme, že nevadí, právě naopak. Přejeme si, aby elektronickou knížku lidé kupovali po hrstech, a přejeme jí dobrou chuť při knižním kanibalismu!

Povzbuzeni úspěchy dosaženými na přelomu roku připravujeme další pěkné věci: také letos chceme vydat nějakého neokoukaného autora na papíře a dál budeme zkoušet, co si můžeme dovolit, abychom stojaté vody českého knižního trhu trochu rozčeřili.

karla_simonovska